30.12.2013

Ilotulitusten kuvaaminen

Aattelin näin uudenvuoden alla tehdä jonkunlaisen tutorialin ilotulitusten kuvaamisesta. Se vaikuttaa eka tosi vaikeelta ja sitä voi olla vaikee opetella, koska niitä ei ihan joka päivä voi kuvata. Mut sitten kun sattuu oikeet asetukset, niin voi saada helposti moniakin hyviä kuvia. Mäkää en oo mikää ammattilainen ilotulitusten kuvaamisessa ja mun parhaat otokset on suunilleen vahingossa otettu :--D Keksin varmaan tänä vuonna taas jotain uusia ideoita kuvata noita mut jaan nyt pari vinkkiä mitkä vois auttaa.

Valotus: 1.3 sekuntia, Aukko: f/11, ISO-100
(tähdet muokattu)

Tarvikkeet
Jalusta on tärkee olla, koska pitää käyttää pitkää valotusaikaa. Oon kyllä kerran kuvannu ilotulitteita ilman oikeeta jalustaa mutta käytin sillon jalustana Emman päätä :--D Sillon piti käyttää lyhyempää valotusta ja korkeempaa ISO-arvoo.

Kaukolaukaisin on tosi hyödyllinen, koska sillon kamera ei tärähdä kun painaa laukaisinta. Itselaukaisinta voi myös käyttää mutta sillon on vähän vaikeampaa arvioida millon on oikea aika ottaa kuva.


Valotus: 1/20s, Aukko: f/5.6, ISO-3200
(Emman pää jalustana)

Valotus: 1/40s, Aukko: f/4.5, ISO-640
(Emman pää jalustana)

Ennakointi
Ehkä vaikein asia ilotulituksien kuvaamisessa on asettaa kamera oikeeseen kohtaan ja ennakoida missä päin räjähtää. Muistan ku viime vuonna käänsin aina kameran siihen suuntaan missä päin ei räjähtäny. Kannattaa siis valmiiks ottaa selvää minne päin raketteja ammutaan ja ottaa kuva sen verran kaukaa, että ilotulitus varmasti näkyy kuvassa.

Valotus: 2s, Aukko: f/8.0, ISO-400

Tarkennus
Kun tiiät mistä aiot kuvata ilotulitteita ja missä ne suunilleen räjähtää, tarkenna automaattitarkennuksella esimerkiks johonkin katulamppuun tai ilotulitteisiin jotka on suunilleen yhtä kaukana ja laita sitten manuaalitarkennus päälle että tarkennus pysyy samana. Jos vaihat paikkaa tai alat zoomailemaan niin tee tarkennus uudelleen.

Valotus: 1s, Aukko: f/8, ISO-400


Asetukset
Käytä kameran M-tilaa, sillä voit säätää valotuksen, aukon ja ISOn itse. Laita aluksi ISO mahdollisimman pienelle esim. 100-400 ja aukko f/8.  Jos sinulla on kaukolaukaisin, kannattaa käyttää valotuksena asetusta BULB (nostat valotusta niin paljon että näytölle tulee teksti BULB). Silloin kamera valottaa kuvaa niin kauan kun pidät laukaisinta pohjassa tai kunnes painat siitä uudelleen. Voi esim. alottaa kuvan ottamisen kun raketti lähtee nousemaan ja lopettaa kun ilotulitus alkaa häiventyä. Jos et käytä kaukolaukaisinta, kokeile aluksi 2 sekunnin valotusta ja säädä sitä sen mukaan miten paljon kuvaan haluat ilotulitusta. Jos kuvasta tulee liian valoisa laske ISOa pienemmälle ja jos siitä tulee liian pimeä, laske f-lukua pienemmälle.


Valotus: 2s, Aukko: f/8, ISO-400

Valotus: 1s, Aukko: f/8, ISO-400

Muuta
● Jos ei oo tuulista, niin rakettien savu jää ilmaan ja loppuillasta se alkaa näkymään kuvissakin. Kannattaa siis jo alkuillasta käydä nappaamassa kuvia, sillon niistä saa tarkempia.
● Koita saada kuvaan jotain muutakin kun pelkkiä ilotulituksia, esim. ihmisiä, rakennuksia tms.
● Ilotulituskuvienkin muokkaaminen voi kummasti parantaa niitä. Alla Emman ottaman ylivalottuneen kuvan alkuperänen ja muokattu versio.Valotus: 2s, Aukko: f/5.6, ISO-400

Hauskaa uuttavuotta! :)

42 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Itse olin juuri menossa jostain etsimään apua... :D. Onneksi huomasin tämän, hyödyllinen postaus. Mutta voisitkohan joskus myös pistää ennen jälkeen kuvat ilman sitä "vie hiiri kuvan päälle", kun se ei toimi tabletilla tai kännykällä joilla aika moni postaukset lukee :/

   Poista
  2. aivan, voin toki :) aattelin vaa et helpompi verrata niitä kun se alkuperänen kuva muuttuu muokatuks. joku joskus sano että se toimi jollakin puhelimella :o mut ei mullakaan kyllä toimi iphonella

   Poista
  3. Pääsit mun suosikki blogit -listalle ! Käy katsomassa> http://kaaaisa.blogspot.fi

   Poista
 2. uu! Tästä oli paljon hyötyä. Kiitos!!:)

  VastaaPoista
 3. Mietin juuri, millaisia asetuksia pitäisi ilotulitteita kuvatessa käyttää. Nää vinkit tulivat enemmän kuin tarpeeseen. Kiitos paljon :)

  VastaaPoista
 4. Ihana että teit tämmösen postauksen! Näitä vinkkejä onkin jo ootettu :---)

  VastaaPoista
 5. Onko tolla aukko nimityksellä jotain muitakin nimiä? Ite en nimittäin löydä sitä kamerastani, mulla on Samsungin NX1000. Voitko auttaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se aukko on se f-numero, esim f/5.6. sitä pitäis voida säätää kun laittaa sen M-tilan, en tosin tiiä varmaks et miten se toimii tolla kameralla :/

   Poista
 6. Toimiiko Canonindigikameralla :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jos siinä on niitä valmisasetuksia nii kokeile sillä ilotulitus asetuksella :--D

   Poista
 7. Mitä kaikkea oot tossa ylivalottuneessa kuvassa muokannu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lähinnä tummensin highlighteja ja tummempia alueita, koitin nopeesti muokata samanlaisen ja streamasin sen:
   http://www.livestream.com/juuusoxo/video?clipId=pla_7907d2a0-4797-4958-ab1a-793d10f98ddb&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb

   Poista
 8. Tästä on aivan älyttömän paljon apua! Kiitos tästä, taidankin heti mennä säätelemään kameraa iltaa varten. :)

  VastaaPoista
 9. kiitti paljon ! :) mietin just mil asetuksil illal kuvailisin rakettei , nii tästä oli tosi paljo apuu ! (:

  VastaaPoista
 10. Mietin että millä asetuksilla voisin illalla kuvata raketteja, joten tästä oli todellakin hyötyä!! :) Eli kiitos tästä postauksesta!

  VastaaPoista
 11. Juu näitä ohjeita aijon kokeilla. Kiitos vinkeistä. ;)

  VastaaPoista
 12. Voiko kaikki kuvat kuvata samalla iso-herkkyydellä, varoituksella ja aukolla? Ps. Kerro mahdolisimman pian :)

  VastaaPoista
 13. Esim. Aukko: f/8, iso-400 ja valoitus: 1s.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jos tulee hyviä kuvia niin toki! :)

   Poista
  2. jos tulee liian valosia kuvia, laske ISOa ja jos liian pimeitä, laske aukkoarvoo

   Poista
 14. Sori kun jatkan tätä kyselyä :) kumpi pitää olla automaattitarkennus vai manuaali?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kirjotin tohon postaukseen tosta :--D tarkenna automaattitarkennuksella esimerkiks johonkin katulamppuun tai ilotulitteisiin jotka on suunilleen yhtä kaukana ja laita sitten manuaalitarkennus päälle että tarkennus pysyy samana. jos vaihat paikkaa tai alat zoomailemaan niin tee tarkennus uudelleen.

   Poista
 15. Millä putkella kuvaat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 18-55mm f/3.5-5.6 kitillä :--)

   Poista
  2. Mulla on nikon d3100 ja putkena 18-55mm ja siinäki on f/3.5-5.6, ni voiko sillä tulla hyviä kuvia jos tulitteet on lähellä? Kysyn vaan koska oon vasta pari viikkoa sitte saanu kameran :-) Ja tosi kiva postaus, löysin Tian blogin kautta:---)

   Poista
  3. voi tulla, kunhan tarkennus osuu oikeeseen :)

   Poista
 16. Luin Canonin siitä parempia kuvia -kirjasta, että ilotulituksii vois kuvata just tolla bulb-asennolla niin, että peittää linssin esim. jollain tummalla kankaalla rakettien välähdysten väliseks ajaks. Ite en oo tota vielä kokeillu ku ei järkkärii vielä viime vuonna ollu, mut jos ehit lukee tän ni kannattaa varmaa kokeilla :) ja sen linssin voi varmaa peittää ihan vaikka vaa esim. kädellä jos on tummat hanskat tai jotain :) Olettaisin että tällä tavalla sais useampia raketteja samaan kuvaa?

  Täytyy sanoo vielä, että tää on ihan paras valokuvausblogi ja oon saanu paljo hyviä vinkkejä, kiitos niistä! Ja hyvää uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo itseasiassa luin tosta kans just eilen netistä :--D se toimi hyvin! kiitos tosi paljon ja hyvää uutta vuotta! :)

   Poista
 17. Kiitos näin jälkikäteen vielä postauksesta. Sain omaan käyttään mielestäni aika hienoja kuvia. :)

  VastaaPoista
 18. Yritin kuvata niillä asetuksilla, mutta ei ne onnistuntu :( No kuvasin urheilulla sitten ja ne onnistui aika hyvin :D Enkä käyttänyt jalustaa, koska se oli vaikeeta. Julkaisen kuvat illalla omaan blogiini, käy katsomassa http://cindyjafanny.blogspot.fi/. Mulla on Canon EOS 600D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. okei no hyvä että jollain onnistu :) juu, käyn katsomassa

   Poista
 19. Kävin vähän turhan myöhässä nämä lukemassa, mutta seuraavaa uutta vuotta sitten odotellessa! :D Tosin jotkut nuo ohjeet ovat vähän "turhia" minulle, sillä kuvaan Lumix- merkkisellä kameralla, jossa on eri säädöt :)

  VastaaPoista