31.1.2013

Pimeässä kuvaaminen

Mua on pyydetty tekee tutorialpostausta pimeässä kuvaamiselle, joten kerron teille mitä ite siitä tiiän :---D Mut muistakaa, että en oo itekkään mikään ammattilainen, vaan opettelen vielä itekkin erilaisia tekniikota yms. mut kerron nyt kuitenki miten ja millä asetuksilla ite kuvaan pimeässä. En tiiä sit, että miten Nikonin tai muiden merkkien järkkäreissä nää säädöt menee, koska en oo käyttäny muuta kun Canonia, mut kai ne jotenkin on samalla tavalla kuitenkin XD

Tarvikkeet
Jalusta on pakko olla, että kamera ei tärähdä yhtään pitkän valotuksen aikana. Jonkunlainen kaukolaukaisin ois myös hyvä olla, koska jos painat kameran omaa laukaisinta, niin se kamera tärähtää vähän, vaikka oiskin jalustassa. Mutta jos ei oo kaukolaukaisinta, niin ei se mitään, sitten käytä 2 sekunnin itselaukaisinta ja vaikka sillon painaisit kameran omaa laukaisinta, niin se kuva ei oo tärähtänyt. Jos sun objektiivissa on kuvanvakain, ota se aina pois käytöstä kun kuvaat jalustan ja pitkän valotusajan kanssa, koska kuvanvakain on tarkotettu tasoittamaan kameran liikahtelua sen vastakkaisella liikeellä, eli jos sitä käyttää jalustan kanssa, se yrittää tasoittaa sitä liikahtelua vaikka kamera on oikeesti paikallaan, joten kuva saattaa näyttää heilahtaneelta vaikka kamera olis oikeesti ollut koko ajan täysin paikallaan.
           Kannattaa myös opetella tunnistamaan kameran napit ulkoa, koska pimeässä niitä ei oikeen nää :--D Toki voihan sitä aina kännykän valolla kattoo, missä on mikäkin nappi, mut helpompaahan se on jos tuntee kameran paremmin.

IMG_0944h

Asetukset
Monet käyttää pimeässä sitä M-tilaa, koska siinä voi säätää kaiken ite valotusajan, aukon (eli sen F-arvon) ja ISO-arvon, mut ite käytän yleensä Av, koska se määrittää ite sen valotusajan pituuden sillä perusteella, minkälaisen aukon, ISO-arvon ja valotuksen ite valitsee.
Säädän eka yleensä ISO-arvon mahdollisimman pieneks (100-400), koska pimeessä kohinaa tulee helpommin jos ISO on korkee. F-arvon laitan melko pienelle (esim. f/4.0) ja valotuskorjauksen johonki siihen keskikohalle, eli 0. Valotusaika on näillä asetuksilla yleensä jotain 15-30s, riippuu miten pimeessä on.

IMG_0931h IMG_7892h
Tarkennan ja otan testikuvan. Jos kuva on liian pimeä, nostan ISOn 200-400. Jos kuva on edelleen liian pimeä, niin nostan vielä ISOa ja jos mahdollista, niin lasken F-arvoa pienimmäks maholliseks. Yleensä ISO 400 ja pieni f-arvo esim. f/4.0 toimii hyvin, mut seki riippuu siitä, että miten pimeetä on kuvatessa. Jos tulee liian valosia, niin ISO-arvoo pienemmälle ja F-arvoo isommalle, tai sit vaan säätää valotuskorjausta matalammaks. Tietty mitä korkeempi F-arvo, sitä laajemmalta alueelta kuva on terävämpi. Jos tossa valotusajan kohalla oleva 30" välkkyy, nii se tarkottaa, ettei se enää siitä kirkkaammaks mene, ellei nosta ISO-arvoo. Aika yksinkertasta, eikö? XD

Tarkennus
Tarkennus voi olla hankalaa pimeässä kuvatessa, riipuu taas siitä mitä kuvaa. Jos kuvaat tähtitaivasta, tarkenna ensin automaattitarkennuksella johonkin kirkkaaseen tähteen tai kuuhun ja tarkennuksen jälkeen laita manuaalitarkennus päälle, koska jos otat useampia kuvia samasta kohteesta, niin ei tarvitse joka kerta erikseen tarkentaa uudelleen. Jos tarkennus ei onnistu tähtiin tai kuuta ei näy, voit tehdä sen myös manuaalisesti. Laita manuaalitarkennus päälle ja käännä tarkennuskiekko ∞-kohtaan eli äärettömään. Kittiputkissa sitä ∞-merkkiä ei ole, mutta sen saa tarkennettua äärettömään, kääntämällä tarkennuskiekkoa niin paljon kun voi ja sen jälkeen hieman takaisin päin.

IMG_0947h

Jos kuvaat jotain muuta esim. vaikka puistoa ja sen valoja pimeellä, tarkenna ensin automaattisesti puiston valoihin ja laita sitten tarkennus manuaaliselle ja asettele kamera. Jos kuvaat pimeässä metsässä, jonne pääsee vain vähän valoa vaikka tähtitaivaalta, ja haluat kuvata jotain kohdetta metsässä, voit käyttää kameran salamavaloa tarkennukseen. Jos se ei riitä, voit käyttää vaikka taskulamppua ja osoittaa sillä kohdetta, että saat tarkennettua siihen. Sitä en oo kyllä vielä kokeillu mut se varmasti toimis, ainaki jos ois tehokas lamppu :--D Jos oot kaverin kanssa, voit käskee sitä mennä kuvattavan kohteen viereen ja näyttämään kännykän valoa ja tarkennat sitten siihen kännykän näyttöön.

Tässä vielä esimerkkikuvia, kuvien tiedot ja miten oon tarkentanu :)
IMG_9905HH
Tarkensin lumihankeen kameran omalla salamalla.
Valotusaika 30s, Aukko f/3.5, ISO 400
Objektiivi: Sigma AF 10mm f/2.8 EX DC HSM Fisheye Lens

IMG_7778h
Tarkennus äärettömään
Valotusaika 30s Aukko f/2.8 ISO-1600
Objektiivi: Sigma AF 10mm f/2.8 EX DC HSM Fisheye Lens

IMG_7828h
Tarkennus puuhun
Valotusaika 30s Aukko f/2.8 ISO-200
Objektiivi: Sigma AF 10mm f/2.8 EX DC HSM Fisheye Lens

IMG_5233h
Tarkennus savuun
Valotusaika 2s, Aukko f/3.5 ISO-100
Objektiivi: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 USM (kittiputki)

IMG_5510h

Valotusaika 1/100s, Aukko f/5.6, ISO-3200
Objektiivi: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III

IMG_2757h
Tässä tarkensin eka tohon pyörään, sit laitoin 10 sekunnin itselaukaisimen ja salaman päälle ja sit menin pelleilemään tohon pyörän kanssa :--D Sit kun salama oli räpsähtäny, jätin pyörän tohon ja menin oottamaan että kuva on otettu loppuun.
Valotusaika 30s, Aukko f/4.5, ISO-100
Objektiivi: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 USM (kittiputki)


IMG_3733h
Liikkuvia autoja on myös kiva kuvata pitkällä valotusajalla, ku niiden valoista jää tommoiset kivat viivat :3 Ja tommosista katuvaloista tulee myös automaattisesti tommosia tähtiä :--) Tämmösissä kuvissa yleensä käytän kameran Tv tai M-tilaa, koska niissä voi helpommin säätää valotusajan pituuden sopivan pituiseks.
Valotusaika 8s, Aukko f/9, ISO-100
Objektiivi: Sigma AF 10mm f/2.8 EX DC HSM Fisheye Lens
IMG_2772
Kannattaa myös kokeilla taskulampuilla tai joillain muilla pikkuvaloilla kuten esimerkiks tähtisädetikuilla leikkimistä XD

Oon ihan varma että unohin kertoo jotain olennaista, mut toivottavasti tajusitte ees jotain XD Harjoitusta vaan, olkaa luovia, kärsivällisiä ja käyttäkää mielikuvitustanne! :--) Ja kysykää jos on kysyttävää!

19 kommenttia:

 1. Hihii, kiitos tästä! Pitää mennä heti kuvaamaan pimeeseen kun keksin jonkun kivan aiheen :) Oot mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eipä mitään ja onnea kuvauksiin! :----)

   Poista
 2. Todella hienoja kuvia:)
  Toimiiko nämä samat asijat myos normaalilla dikikameralla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. riippuu ihan kamerasta, noissa uusissa digikameroissa taitaa olla mahollista säätää enemmän manuaalisesti noita asetuksia (valotusaikaa, aukkoo ja ISO-arvoo), mut ite en oo ainakaa koskaa nähny semmosta millä vois :/ tosin mä käytin viimeks digikameraa varmaa 5 vuotta sitten XD

   Poista
 3. kiitti iha hirmusest vaik nikonis onki eri asetukset mut kyl tuo helpotti huomattavast!

  VastaaPoista
 4. Heyy ! sun blogia on kiva lukee, nää kuvat on pretty awesome :) ja oot varmaa vastannu tähän kysymykseen ainakin miljoonatuhatta kertaa mutta mikä kamera :-D ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! canon eos 550d :--D

   Poista
  2. juuso laita joku kuvaus missä näkyy sun kameran malli :------D tai tee semmone boksi missä näkyy useimmin kysytyt kysymykset ja niide vastaukset!

   Poista
 5. mistä se kalansilmä objektiivi on ja paljo makso? :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. superkuvasta, 750e makso sillon, mut se on nykyää varmasti halvempi ja niitä on muutenki paljon halvempia versiota, esim. 200-300e mutta niissä ei yleensä oo automaattista tarkennusta ja niissä on huonompi valovoima :)

   Poista
 6. Äärettömän mielenkiintonen postaus, kiitos tästä! :) Ooksä muuten opiskelemassa Paasikivi-opistolla? Olin tutustumassa siellä ja käytävillä oli samoja kuvia mitä tässä sun blogissa on ollu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. wtf en oo ikinä kuullukkaan mistään paasikivi-opistosta o.O mitä kuvia ne oli ja oliko ne varmasti samoja?

   Poista
  2. Äää en löydä täält enää niit kuvii mut nojoo, voi olla et oli vaan niin saman tapasia et tuli tämmönen mieleen :)

   Poista
  3. okei :--D oon miettiny että pitäis varmaa alkaa laittamaan jotai pientä copyright merkkiä mun kuvien päälle ku niitä koko ajan kopioidaan kaikkialle ilman lupaa :(

   Poista
 7. tää nyt ei liity tähän postaukseen mitenkään,
  mut ois kiva jos voisitte tehä emman kans yhteisen coverin jostaki sellasseest ns "yhteistä biisiä"
  tai sellasseest mitä kuuntelette yhdessä ja silleen :-----)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nii me ollaan meinattukki vaikka kuinka monesti ja varmasti tehdäänki jossain vaihees :---)

   Poista