9.2.2015

☆ TÄHTIKUVAUS TUTORIAL ☆


Tätä postausta onkin toivottu jo aika kauan :--D Eli kerron jotain omia vinkkejä, miten tähtikuvausta vois lähtee kokeilemaan :)

Jälkikäsittely on tärkeä osa tähtikuvia

Suunnittelu
- Valitse pilvetön yö, jolloin kuu ei näy. Kuu tekee aika paljon valosaastetta ja sillon tähdet ei näy niin hyvin.
- Suunnittele paikka, johon menet kuvaamaan. Mieluiten mahdollisimman kauas kaupunkien valoista, varsinkin jos haluat saada linnunradan kuvaan (>15km). Google Mapsilla on hyvä suunnitella kuvauspaikkoja, kun sillä street view jutulla näkee vielä millanen se paikka on.
- Jos ei ole mahdollisuutta mennä niin kauas kaupungista, niin tähtiä voi kyllä kuvata ilman sitä linnunrataakin lähempänä kaupunkia, kunhan ei vaan ihan keskustassa oo.


Mukaan tarvitset;
- mielellään järjestelmäkamera
-  jalusta
- laajakulmainen/fisheye objektiivi on plussaa
- kaukolaukaisin (ei pakollinen)
- otsalamppu (ei pakollinen, mutta suosittelen!!)
- lämpimät vaatteet (aina on kylmä)


Asetukset
- Laita kamera manuaaliasetukselle (M).
- Laita valotusajaksi 30 sekuntia (30").
- Käytä täyttä aukkoa, eli niin pientä f-arvoa, kuin objektiivisi sallii. Esim. (f/2.8).
- Laita ISO-arvo ensiksi vaikka 1600. Käytän yleensä arvoja 800-3200 väliltä.
- Jos kuvankäsittelyohjelmasi tukee RAW-kuvien muokkaamisen, kuvaa kuvat RAW-tiedostomuotoon. Esim. Lightroom ja Photoshop tukee. Jos et ole varma, laita kamerastasi asetus, jolla kamera tallentaa kuvat sekä JPG ja RAW muotoon.
- Jos sinulla on kaukolaukaisin, käytä sitä jos haluat varmistaa ettei kuvat tärähdä yhtään. Voit myös käyttää kahden sekunnin itselaukaisinta. Ite käytän itselaukaisinta, koska oon laiska eikä se niin paljoo tärähdä, että se näkyis laajakulmaisella objektiivilla otetussa kuvassa, jos sitä laukaisinta varovasti painaa.

Tarkennus
Tarkennus voi olla joskus aika haastavaa pimeessä. Tässä pari kikkaa, joita voit kokeilla;
- Laita manuaalitarkennus päälle, ja säädä tarkennuskiekko äärettömään, eli ∞-merkin kohdalle, jos objektiivissasi on semmoinen.
- Tarkenna kaukana olevaan valoon (esim. katulamppu) automaattisesti tai manuaalisesti ja sen jälkeen asettele kamerasi haluttuun kohtaan. Muista laittaa aina manuaalitarkennus päälle, jos oot käyttäny automaattista tarkennusta, ettei kamera yritä tarkentaa uudelleen kun painat laukaisinta.
- Laita kuvaus näytölle, etsi kirkas tähti tai kaukana oleva valo, zoomaa sitä digitaalisesti kameran zoom-napeilla (ei objektiviilla) ja pyöritä tarkennuskiekkoa niin, että tähti/valo näkyy mahdollisimman tarkasti näytöllä.
- Voit käyttää myös edellistä tekniikkaa, jos haluat tarkentaa pimeässä johonkin, vaikka puuhun. Osotat vaan sitä jollain valolla, ja zoomaat siihen kohtaan näytöllä ja tarkennat. Automaattitarkennus ei aina toimi hämärässä, joten toi on kätevä.


Kuvaaminen ja asetusten säätö
- Jos kuvasta tulee liian valoisa, laske ISO-arvoa.
- Jos kuvasta tulee liian pimeä, nosta ISO-arvoa, jos se ei tee liikaa kohinaa kuvaan.
- Jos et voi nostaa enää ISO-arvoa, tai sen nostaminen aiheuttaa liikaa kohinaa, nosta valotusaikaa.
- Jos tähdet näyttää viivoilta, laske valotusaikaa.
- Koska tähdet liikkuu koko ajan, niiden liike näkyy helpommin, jos käytät objektiivia, jossa on iso polttoväli, esim. 100mm. Jos taas käytät laajakulmaista objektiivia, esim. 15mm, tähtien liike ei näy niin helposti, joten voit käyttää myös pidempää valotusaikaa.
- Mitä pienemmän f-arvon objektiivisi sallii, eli mitä parempi valovoima siinä on, sitä pienempää ISO-arvoa voit käyttää ja sitä vähemmän kuvissa on kohinaa. Esim. mun 24mm objektiivilla, jossa suurin aukko on f/1.4, käytän yleensä ISO-arvoa 800-1600 väliltä, kun kuvaan tähtiä. Ja 10mm f/2.8 objektiivilla käytän yleensä ISO 1600-3200.
- Jos kuu paistaa kirkkaasti, voi käyttää myös pienempää ISO-arvoa.
- Voit tehdä laajemman kuvan ottamalla usean kuvan hieman eri kohdista ja yhdistämällä ne Photoshopissa. Tällöin myös tähtien liike ei näy niin helposti.
- Jos käytät todella suurta aukkoa esim f/1.4, niin yleensä joku kohta kuvassa on epätarkka. Jos haluat että koko kuva on tarkka, esim. lähellä oleva maa ja kaukana olevat tähdet, voit ottaa monta kuvaa eri kohtaan tarkennettuna ja yhdistää ne Photoshopissa.


Jälkikäsittely
Jos kuvasit kuvat RAWille, saat helpommin tähdet paremmin näkyviin ja poistettua kohinaa jälkeenpäin.

Muokkaan tähtikuvat lähes aina eritavalla ja harvoin samat asetukset edes sopii toisiin kuviin. Tässä kuitenki yhen kuvan ennen ja jälkeen -kuvat ja asetukset, joita käytin Lightroomissa.

Muokkaamaton RAW-kuva linnunradasta. 
Valotus 66s, f/3.2, ISO-1600

10mm fisheyellä tähtien liike ei näy paljoakaan vaikka käyttäisi noinkin pitkää valotusaikaa. Taivaannavan lähellä tähdet liikkuu hitaammin, joten siellä liikekkään ei näy niin helposti.

Lightroomilla muokattu versio.


Asetukset joita käytin. Laitoin vielä linnunradan päälle Adjustment Brushilla lisää +1.00 Exposurea ja +38 Claritya.


Valotus 30s, f/2.8, ISO-1600
Objektiivi: 10mm f/2.8 fisheye
3 kuvaa yhdistetty, tarkennus puihin.


Valotus 13s, f/1.4, ISO-100
Objektiivi: 24mm f/1.4
2 kuvaa yhdistetty, tarkennus puuhun.
Näistä kuvista voi verrata, miten täyden kuun valo vaikuttaa tähtien näkyvyyteen. Kuvat otettu samasta paikasta.

Valotus 30s, f/2.8, ISO-1600
Tarkennnus äärettömään
Tän kuvan vasemmassa yläkulmassa oleva hehku tulee n. 20km kauempana olevan kaupungin valoista.

Kysykää jos jäi jotain epäselvää!
Ja jos teillä on jotain tähtikuvausvinkkejä niin kertokaa ihmeessä! :)

18 kommenttia:

 1. Todella hyvä postaus ja paljon sai taas vinkkejä kokeiltavaksi!
  Miten muuten yhdistät sitten useamman kuvan saumattomaksi kokonaisuudeksi? Käytät jokaisessa kuvassa samoja asetuksia ja photarilla sitten nidot päällekkäin, vai onko tuohon olemassa joku kikka kolmonen?

  VastaaPoista
 2. Kiitti! Jep, eli kaikissa kuvissa täysin samat asetukset ja jos muokkaa ne kuvat jo valmiiks ennen yhdistämistä ja jos tykkää vinjentointia käyttää kuvassa, se kannattaa jättää vasta siihen vaiheeseen kun kuvat on yhessä. Photarissa on tuolla File > Automate > Photomerge kohdassa sellainen työkalu jolla se osaa aika hyvin ne sitoa. Yleensä siitä kuvasta tulee jonkin verran vääristyny, mut Filter > Adaptive Wide Angle työkalulla seki on helposti korjattavissa :)

  VastaaPoista
 3. Dodii, nyt on selkee tutoriaali! Oon kuvaillu enemmän ja vähemmän pihalla aikasemminkin, mutta sai hyviä vinkkejä tästä. Kiitos!

  VastaaPoista
 4. oot juuso kyllä iha super hyvä!!!

  VastaaPoista
 5. Kyllä on ihan upeita kuvia, että kuolaan!!

  VastaaPoista
 6. Oi, olin juuri ajatellut mennä kuvailemaan ja sitten olit vielä tälläisen tehnyt ! Vaikka itsekkin jo aika kauan tähtitaivasta kuvaillut niin kyllä tämä auttoi vielä vähän lisää. :--) Mikä photoshoppi muuten teikällä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvä että oli apua! :) photoshop cc

   Poista
 7. Hiihtolomalla meen kokeilemaan onneani tähtikuvauksen suhteen!! Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toivotaan että on pilvetöntä sillon! good luck! :)

   Poista
 8. Propsit siitä että onnistuit selittämään asian näinkin selkeästi! Edes valokuvauksen opettajani ei varmaan yllä samalle tasolle! Tähän kyllä aion palata jos ikinä innostun pimeäkuvailemaan enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahah hyvä että tästä tajus jotain! :--D

   Poista
 9. Mahtavia kuvia oot kyllä saanut otettua! :> Poimin näistä hyvistä ohjeista muutaman vinkin kännykkään, niin voi sitten tiukan paikan tullen vähän luntata :'D

  VastaaPoista
 10. eivitsi sä oot taitava! :) oon valokuvailija itekin ja jos vaan asuisin Kuopion lähellä niin pyytäisin sua ehottomasti mun seuraks jollekin yökuvausreissulle hahah :D se on vaan jostain kumman syystä niin hankala saaha ketään mukaan yli tunniks -20°C pakkaseen kattomaan kun mä säädän kameran kanssa..... :D tätäkin https://farm8.staticflickr.com/7418/16374104748_67413b2cef_b.jpg kuvaa ottaessa kuuntelin 5min välein kun iskä hoki "varpaatjäätyyjokomennäänkotiin" .......... xd

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! hahah tiiän tunteen, mullakaa ei oo oikee ketää valokuvauskavereita täälläpäin jotka jaksais aina lähtee mukaan, nii joko valitsen mukaan kaverin joka valittelee jäätymistä tai sit meen yksin XD mut hei, tosi hieno kuva! :)

   Poista